top of page

Dagelijkse soepkeuken tijdens de COVID-19 periode

Friends of Kurland heeft eind april officieel toestemming gekregen van de lokale COVID-19 commissie om het rugbyclubhuis te gebruiken voor het opzetten van een dagelijkse soepkeuken. Pieter gaat een aantal keer per week naar de supermarkten in Plettenberg Bay en koopt aardappelen, uien, brood en ander bulkvoedsel om zo veel mogelijk gezinnen te ondersteunen met een dagelijkse gratis maaltijd. Samen met Basie, Gupta, Griffin, Sia, Nellie, Doreen, Yvonne en Tina is Pieter elke dag aan het werk om zoveel mogelijk maaltijden te koken. De afgelopen dagen hebben 200 mensen in de rij gestaan voor een warme maaltijd.

Wij ondersteunen al jaren een soepkeuken in het dorp en juist nu voelen we de noodzaak en sociale verplichting om de zwakste en armste mensen uit het dorp te helpen met een dagelijkse maaltijd. We hebben besloten om de komende maanden zoveel mogelijk geld vrij te maken om de dagelijkse soepkeuken te voorzien van genoeg voedsel. Dit is mogelijk door de jarenlange steun van onze Nederlandse en Belgische vrienden.

Wij verwachten dat het nog een aantal maanden nodig zal zijn om de soepkeuken in deze vorm overeind te houden. Daarvoor hebben we wat extra ondersteuning nodig. Ook hebben we veel mondmaskers nodig, want het is verplicht om buiten een mondmasker te dragen. Elke euro is een mondmasker of twee maaltijden per dag waard. Alle hulp en donaties zijn niet alleen enorm welkom, maar ook gewoon meer dan nodig.

Doneren kan op rekening NL89ABNA0611039982 ten name van Stichting Friends of Kurland.

The Jaguars

De oprichting van rugbyclub "de Jaguars" is het grootste succes van de stichting Friends of Kurland op dit moment. Dit allen is te danken aan Pieter Janse van Rensburg die naast het meest actieve lid van de stichting, ook coach is van het team. Ze zijn het afgelopen jaar gepromoveerd tot de Premier League, de hoogste lokale divisie.

Voor de spelers en de vele supporters in Kurland Village, is het kampioenschap in 2018 een droom die werkelijkheid werd.

Rugby heeft een enorm positief effect op het dorp. Niet alleen de meeste rugbyers zijn hierdoor gemotiveerd en toegewijd, ook steeds meer jongeren zijn te zien op het rugbyveld.

Bovendien is er in het rugby clubhuis een soepkeuken gebouwd waarin er met behulp van vrijwilligers dagelijks 40 kleine kinderen een warme maaltijd krijgen. Er zijn nog meer projecten waar we met de Stichting Friends of Kurland betrokken bij zijn.

Running Club

Een aantal jaren geleden heeft Marleen Frunt, bestuurder van de Stichting Friends of Kurland, een hardloopclub opgericht in het dorp. Dit project is begonnen met het organiseren van een aantal "fun-runs" per jaar, gericht op alle inwoners van het dorp, om ze te enthousiasmeren voor de sport.

Na een groot succes van deze hardloopwedstrijden is er een plan opgesteld om met name de jongeren wekelijks een kans te kunnen bieden om in beweging te blijven.

Het resultaat is een samenwerking met de zestienjarige Boeta: door zijn opvallende gedrevenheid en zijn passie voor hardlopen worden minstens 25 kinderen drie keer per week getraind.
 

Ubuntu

Ubuntu is een klein bedrijfje dat is opgericht door een aantal vrouwen uit Kurland Village. In de loop der jaren hebben ze geïnvesteerd in naaimachines, stoffen en een eigen naai-atelier iets buiten het dorp. Matilda en Leoni, de eigenaresses van Ubuntu, werken hard om hun zelfstandige onderneming draaiende te houden. In praktijk blijkt dat lastig, want hoewel ze met veel kosten te maken krijgen, hebben de vrouwen geen ervaring met boekhouding.


De Stichting Friends of Kurland ondersteunt Ubuntu door ze te helpen met een passend business plan, zodat ze toekomstige opdrachten beter kunnen coördineren. Daarnaast bieden wij hen financiële hulp om hun aankomende opdracht te laten beginnen: het produceren van schoolkleding voor de 600 kinderen van de lagere school in het dorp!

 

Drill Squad

De Drill Squad is een fantastisch initiatief in Kurland Village, waarbij tientallen basisschool kinderen elke week trainen met een politieagent om de beste marcheerders te worden van het land. Wij ondersteunen deze fanatiekelingen met fondsen voor kleding en trips. De Drill Squad is een belangrijk initiatief voor de jeugd om na school samen (in teamverband) te oefenen en hierbij staan saamhorigheid, discipline en vooral ook plezier centraal. De vrijwilligers die hierbij betrokken zijn, doen geweldig werk.

Soepkeuken


Met behulp van de donaties is er in het clubhuis een soepkeuken gebouwd. Hier wordt er met behulp van vrijwilligers gekookt voor de jongste kinderen om ze een warme maaltijd te geven. Ook is dit een ontmoetingsplek voor de ouderen van het dorp, die hier ook gezamenlijk eten.
Elk jaar geven we hier een kerstfeest om cadeautjes aan de kinderen uit te delen en met z'n alle een mooie kerst te vieren.


Crèche


Lien is jaren geleden een crèche begonnen, in haar eigen huis, genaamd Happy Kidz. Zij vangt dagelijks meer dan 40 jonge kinderen op, Samen met een aantal vrijwilligers uit het dorp runt zij deze crèche.  Er is helaas weinig geld beschikbaar voor Lien en haar Happy Kidz, en daarom helpt de stichting Friends of Kurland met het creeren van speelmogelijkheden, een bijdrage aan lunch voor de kinderen en onderhoud aan het huis en de tuin.

bottom of page